Muzikaal Team

Onze dirigent

Miguel Ángel Santaella

Geboren in Caracas, Venezuela, 1971. Na vele jaren van lessen in compositie en koordirectie bij gerenommeerde docenten op drie continenten, behaalde hij zijn Master in Muziek in Compositie aan de CODARTS, Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam, twee jaar na zijn emigratie naar Nederland.

Hij stond aan het front van enkele van de meest gedurfde koorprojecten van Venezuela in die tijd: Eduardo Plaza Aurrecoechea Chamber Choir (3e Prijs, National Choir Competition 1998); Diseño Vocal FAU UCV Choir; Sies Seis (Bronzen Diploma, Vokal.Total Graz, 2007) en Vocalia (digitale EP Soñando a Venezuela genomineerd als Beste Zuid-Amerikaanse Opname bij Contemporary A Cappella CARAwards 2013). Ook oprichter en leider van Caffeine (de vocale jazzgroep) in Rotterdam. Momenteel houdt hij zich bezig als freelance componist en dirigent van verschillende koren in verschillende steden in Nederland, en ook andere projecten in ontwikkeling.

Santaella is al erkend als een van de belangrijkste Venezolaanse hedendaagse componisten. Voor zijn uitstekende werk heeft hij verschillende prijzen en erkenningen ontvangen in Venezuela (diverse nationale compositiewedstrijden tussen 1996 en 2010), Nederland (2de plaats, Grote Arrangeerwedstrijd, Ricciotti Ensemble 2015 met Laudatio) en Japan (Honorary Mention, Japan International Choral Competition 2021 met Deus Caritas Est). In Nederland ontving hij ook opdrachten van het Pedagogisch gezamenlijk programma van CODARTS/Ricciotti Ensemble (2016) met TruncoTranco, AKOM ensemble voor Woordnacht Festival (2018) met Jazz Indigo, en de Beroepsvereniging van Improviserende Musici-50 Jaar compositieopdracht project BIM Lustrum (2021-2022) met Across. Enkele werken uit zijn uitgebreide catalogus zijn verkrijgbaar via Edition Ferrimontana, Donemus en Cayambis Music Press.

Hij onderzoekt en geeft lezingen over de interacties tussen stem, koormuziek en jazz over de hele wereld sinds 2009, waaronder het 11th World Symposium on Choral Music in Barcelona, 2017; het 10th International Symposium on Traditional Polyphony in Tbilisi, 2020; en Jazzedú Jazz OnlineCamp in Cancún, 2021.

Zijn opgenomen werken tot op heden omvatten digitale releases voor Vocalia (Soñando a Venezuela, 2013), Sies Seis (Güaréver, 2007-2018), Caffeine (On Xmas, 2016) en zijn eerste vocale jazz soloalbum (Miguel, 2020). Het resultaat van het werk in opdracht van BIM is ook gepubliceerd als een live-opname (Across, 2023).


Onze pianiste

Tatiana Kiourou

Tatiana Kiourou (http://www.tatianakiourou.nl) werd geboren in Rusland. Op 3-jarige leeftijd maakte ze kennis met de piano. Vanaf haar zesde jaar begon Tatiana haar studie op de muziekschool in haar geboortestad Tsjeljabinsk, Zuid-Oeral. Ze was de winnares van twee pianoconcoursen voor de jonge pianisten. Na zeven jaar en het diploma cum laude vervolgde ze haar opleiding aan het Tsjaikovsky Muziek Instituut, die ze ook cum laude heeft afgerond.

Daarna volgden jaren studie aan het Mussorgsky Staats Conservatorium in Jekaterinburg. Tatiana werkte na haar opleiding op de Universiteit van Kunst en Kultuur in Tsjeljabinsk.

Sinds 1994 woont en werkt Tatiana in Nederland. Ze is de vaste pianiste van ons koor Voices Unlimited en daarnaast heeft Tatiana twee vrouwenkoren opgericht: Con Amore in Woerden en Vivace in Zoetermeer. Bij de Stichting Between Us is ze betrokken als een muzikale leider en soliste.

Tatiana is een veelgevraagde pianiste. Regelmatig treedt ze zowel solo als met verschillende solisten en gezelschappen op, in Nederland maar ook in het buitenland o.a. Praag, Bad Ischl en Wenen. Ze is te horen op verschillende podia door heel Nederland, waaronder in het Concertgebouw Amsterdam en in de Spiegelzaal.

Tatiana heeft twee cd’s uitgebracht: “Retro, Jazzy Pieces for Piano” (2011), ”My Medleys” (2013). Ook componeert zij muziek voor piano en harp.